8.6.06

Tacat de Ketchup

Després de molts intents i, sobretot, patiments, l'escriptor Xavier Gual ja té al carrer la seva darrera novel·la, Ketchup. El text és l'atrevida història de dos adolescents, en Miki i en Sapo, que viuen al límit les seves vides venent drogues i somniant amb cotxes esportius. Podria succeir en qualsevol ciutat perifèrica de Barcelona, d'aquestes que en diuen satel·litals: Terrassa, Sabadell, Mataró... , a qualsevol veí, avui mateix...

I és que la gràcia d'aquesta prosa resideix aquí mateix, en la naturalitat i en el precís esbós que fa d'aquests personatges, en la seva frescor i proximitat. Tot i aquest realisme imperant, Gual manté alguns trets de l'estil exhibit al recull de contes Delirium Tremens: l'hipèrbole i la ironia. És aquest Gual el que interessa, el que té mala llet, el que és capaç de traçar una brillantíssima escena d'amor adolescent amb un McDonalds com a escenari i un cop de puny a un pallaso com a final.

Ketchup és doncs una punyent i inspirada visió de la joventut actual que no per divertida deixa de tractar temes com les drogues, el treball o les perspectives. En definitiva, Gual es presenta a les portes de l'Olimp d'escriptors en català trucant a la porta amb molta força i, sobretot, amb arguments.